Cykelcross – Vad är det?

Du kanske inte har hört talas om cykelcross och du är nyfiken på vad det är för något. Cykelcross är en typ av tävlingsform som du kan hålla på med inom cykelsporten och dessutom är det en typ cykel som används just inom cykelcross-sporten.

Cykeln

För att förklara så enkelt som möjligt så de cyklar som används är egentligen bara vanliga cykel för landsväg, fast med mer hjul, bromsar och växlar som är mer robusta. Cykelns däck har också större mönsterdjup och luftkammare, samt är dessutom bredare än vanliga däck till en cykel för landsväg. Samtidigt som cykelramen är anpassad för olika tävlingsmoment, som exempelvis kunna bäras lättare. Ramen är oftast tillverkad av kolfiber, men kan också vara av stål.

Tävlingar

Oftast genomförs en cykelcrosstävling på en bana och där det ska göra ett visst antal varv så fort som möjligt. Tävlingstiden kan ligga allt från tio minuter och upp till en timme (för elitcyklister). Banan ska ha olika typer av underlag och variation, mellan sand, väg, stig eller annan lite ruff terräng som till exempel äng. Detta för att de tävlande tempovariation. Förutom att det finns hinder på banan, så tillhör det att det finns tävlingsmoment där cykeln måste bäras.

Historik

Cykelcross kom till, sägs det, då cyklister vill förlänga cykelsäsongen på den europeiska kontinenten, samtidigt som utövarna ville förbereda sig inför vintersäsongen. De största nationerna inom cykelcross är USA, Belgien, Storbritannien, Nederländerna och Tyskland, då den har funnit sedan några årtionden tillbaka.

I Sverige fanns den bra sporadisk till en början och det är först nu på senare åren som folk har fått upp ögonen för cykelcross. Numera ingår sporten i Svenska Cykel Förbundet. De har arrangerat tävlingar och cuper i Sverige sedan 2006. Det första SM:et i cykelcross hölls 2008 och vanns på damsidan av Kajsa Snihs och på herrsidan av Jens Westergren.