Skillnaderna mellan cykelcross och landsvägscykel

Det kan tyckas att en cykelcross ser likadan ut som en vanlig cykel som du cyklar på vanliga vägar. Visserligen har en crosscykel två hjul, ett bockstyre och är utan stötdämpare, men för den som är vaken finns det några skillnader.

Mellanrum

En cykelcross har ett större mellanrum mellan däcket och ramen, då det finns ett extra utrymme för att inte lera och jord ska skava och störa hjulets rotation. På engelska kallas detta mellanrum för ”mud clearance”. Utrymmet på varje sida om däcket ligger på cirka två centimeter, jämfört med en landsvägscykel som har ett mellanrum på cirka halv till en centimeter på varje sida om däcket.

Bromsar

Oftast är inte bromsarna lika snävt monterade som på en vanlig cykel. Detta för att inte leran ska fastna och bromsarna ska på så vis sluta fungera. Men det går att montera skivbromsar på din cykelcross som du kan köpa i cykelbutiker. Skivbromsar kommer att sättas på allt fler nya crosscyklar framöver.

Däck

Du har säker förstått att det finns skillnader på en crosscykels däck om du jämför med en cykel som du cyklar på vanliga vägar. Däcken behöver vara grova och ha ett djupt mönster och är dessutom bredare på cirka 3 – 3½ centimeter. Detta för att kunna få fäste på de underlag som du kan stöta på ute i terrängen.

Ramen

En cykelcross ram har en mer upprätt geometri för att du som cyklar ska kunna ha mer kontroll över din balans och gör att en crosscykel har mindre aerodynamik jämför med en landsvägscykel. Plus att det finns möjlighet att kunna lyfta cykel över hinder och så vidare.

Alla funktionerna som en cykelcross har finns där för att du ska få bättre grepp och bättre balans när du tar dig över stock och sten ute i den terräng som du stöter på ute på dina cykelrundor.