Meka med cykelcrossen

När du till exempel är en fattig student och sitter och försöker hitta annonser eller liknande på falustudent.se för att du behöver en cykel eller böcker och så vidare för en billig peng. Men har du redan en cykelcross för att kunna motioner utan att det kostar pengar. Kan det hända att cykeln går sönder, inte så konstigt med tanken på vilken terräng crosscykel för utstå. Men deppa inte, utan det räcker oftast med att meka med den lite för att laga den, innan den är färdig för skroten.

Byt broms- och växelvajrarna

Det kan faktiskt löna sig att se till att byta dina broms- och växelvajrar med jämna mellanrum. För dessa tar mycket stryk tack vara all lera och annan fukt som du har cyklat genom. Det vore ju dumt om exempelvis bromsvajer går av mitt i en nedförsbacke.

Tvätta cykeln

Underhåll är a och o när det gäller en crosscykel. Därför är det viktigt att du tvättar av cykeln med såpa och vatten efter varje träning eller tävling. För lera och fukt har en tendens att leta sig in i minsta lilla skrymsle och börja erodera. Skölj av med en svag stråle av vatten. Använd inte högtryckstvätt, eftersom den har en så kallad aggressiv stråle och forcerar in vatten där du inte vill ha det, så som vevlager och nav.

Däcktryck

Kolla att du har tillräckligt med luft i däcken. Tryck en tummen över däcket med hjälp av handen och hela din kroppsvikt. Känner du att däcket bottnar är det dags att fylla däcket med luft.

Smörj

Se till att smörja din kedja och dina växlar, men detta ska du göra efter att du har rengjort din cykelcross.

Slutord

Alla dessa förebyggande åtgärder gör att din cykelcross med utrustning kommer hålla mycket längre och då med mycket enkla knep. För är du student, vill du säkert lägga dina slantar på annat kul istället!